Concepte i Filosofia

DSC09399La filosofia de vida independent estableix que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets civils, opcions i control sobre les seves vides, que les altres persones.

El model de Vida Independent es una filosofia basada en la possibilitat de les persones amb discapacitat d’exercir el poder de decisió sobre la seva pròpia existència.

En oposició al model mèdic-rehabilitador, que busca l’assistència com alternativa a la curació.

El tractament tradicional de la diversitat funcional és refereix a l’existència de deficiències individuals que limiten la possibilitat d’actuar i de participar de forma activa a la societat.

La diversitat funcional té lloc en la mesura que la societat no està dissenyada per a acceptar la diversitat dels seus individus i per tant els discrimina impedint-los l’accés a la plena participació social en igualtat d’oportunitats.

 

130607-turismo-accesible-tardeLa Filosofia mundial de Vida Independent, es constituïx en un nou pensament teòric-pràctic entorn de la realitat humana, denominada “diversitat funcional”.

La Filosofia de Vida Independent entén, per contra, que la diversitat funcional té lloc en la mesura que la societat no està dissenyada per a acceptar la diversitat dels seus individus i per tant els discrimina impedint-los l’accés a la plena participació social en igualtat d’oportunitats. D’aquesta manera, la responsabilitat deixa d’ésser de l’individu i es trasllada a la societat. Derivada d’aquesta consideració neix la necessitat d’eliminació de les barreres per a facilitar la participació activa que ha dut d’una banda als desenvolupaments de l’accessibilitat integral i al disseny per a tots, i per un altre a les reivindicacions socials i a la conscienciació de la societat per a assolir un model d’atenció de les necessitats més just i respectuós amb la voluntat de la persona amb discapacitat.

Les dones i homes amb diversitat funcional reclamen el seu dret individual i col•lectiu a viure de manera activa i independent, estant inclosos/as en la comunitat, amb els suports humans necessaris (Assistència Personal)

 

Documental “Vides Diverses”

Ecom presenta el vídeo documental “Vides Diverses” que reflexiona sobre la necessitat vital de les persones, en aquest cas persones amb discapacitat física, de poder tenir una vida independent i autònoma i un projecte propi de vida.

Protagonitzat per persones amb discapacitat física que ja tenen una vida independent, el vídeo vol promoure, a través de les experiències viscudes per aquestes persones que ja han fet el pas, que altres persones amb discapacitat es decideixin a prendre les regnes de les seves vides i desenvolupar un projecte de vida propi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s