EXPOSICIÓ SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE LA DIVERSITAT COM A VALOR SOCIAL

Expo_VidesDiverses_ASPID.png

La mostra, creada per la Federació ECOM i portada a Lleida per ASPID, s’exhibirà del 16 al 31 de maig al Campus de Cappont

Del 16 al 31 de maig obrirà les portes a Lleida l’exposició “Vides diverses, diversitat i vida independent”, protagonitzada per persones amb discapacitat física i experiència en vida independent i treballada de manera col·lectiva. La mostra és una proposta cultural que emfatitza la importància de la diversitat com a valor social. L’exposició, creada per la Federació ECOM, es podrà veure a Lleida gràcies a ASPID, que l’ha portat a la capital del Segrià dins l’agenda d’activitats del Centre de Recursos per a l’Autonomia Personal, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent (CRAPVI). La mostra es podrà veure a l’edifici de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social del Campus de Cappont, de les 9 a les 19 h. L’entrada és lliure.

L’exposició vol arribar a un públic divers, des de les persones amb discapacitat que no s’han plantejat que poden portar les regnes de la seva vida fins a l’entorn proper d’aquestes persones (famílies/entitats/professionals de l’atenció directa), l’administració i la societat en general. L’objectiu és contribuir a concebre les persones més enllà de la seva discapacitat, incloure la diversitat i l’heterogeneïtat com a elements clau per al desenvolupament social i que les persones amb discapacitat es vegin, a si mateixes, amb capacitat de decisió sobre la seva pròpia vida. Així mateix, en l’àmbit de l’atenció, vol transmetre la idea que la persona sigui agent actiu i part fonamental en la cogestió dels suports que necessita, és a dir, situar-la al centre.

La mostra combina fotografies de gran mida i d’altres més petites en què vuit persones —testimonis reals— mostren com viuen (una fotografia gran i quatre de petites per a cada personatge). Es presenten amb els aspectes que han volgut destacar de si mateixos i es fan properes a l’espectador, tot evidenciant la diversitat d’opcions i projectes de vida possibles. Un gran mural amb el títol “Vides diverses” a l’encapçalament i els crèdits a la part inferior, presenta l’exposició amb un text poètic, al·lusiu a la diversitat, la reconversió de limitacions en capacitats i la transformació de barreres en noves possibilitats.

Cal destacar que l’exposició compta amb descripció i transcripció en Braille de les fotografies més representatives per tal de fer-la accessible també a persones amb discapacitat visual. Aquesta millora ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Federació ECOM amb l’entitat federada ASENDI NB.

El Centre de Recursos per a l’Autonomia Personal, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent, el primer projecte d’aquestes característiques que es desenvolupa arreu de Catalunya, format per entitats de la Xarxa Entitats ProVida Independent com són l’Associació AREMI (amb el Servei Sirius) i la Fundació Esclerosi Múltiple de Lledia (amb el Servei Hospital de Dia Marti i Pol), a més d’ASPID.

 L’entitat té com a objectiu disposar i ordenar els recursos, els suports i les assistències de tot tipus que contribueixin eficaçment a incrementar fins al màxim grau possible l’autonomia i la vida independent de les persones en situació de discapacitat, dependència física i/o amb necessitats de suport. Com a activitats complementàries del servei, el CRAPVI ofereix assessorament sobre la vida independent i la autodeterminació, sessions formatives a professionals i la planificació d’accions per modificar la visió que la societat té de les persones amb discapacitat.

Veure el tràiler.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.