El Centre de Recursos Per a l’Autonomia Personal atén 1.632 persones l’any 2013

Com a novetat, el CRAPVI engega el programa de sensibilització “La vida independent des de l’escola”, que es dirigeix a 600 escolars

presentaciocrapviEl Centre de Recursos per a l’Autonomia Personal, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent (CRAPVI) va atendre en 2013 un total de 1.632 persones —491 més que l’any anterior—, les quals es van beneficiar dels diferents serveis i recursos que gestionen les entitats que formen part. El CRAPVI és la suma dels serveis i els recursos de les entitats ASPID, AREMI, Creu Roja Lleida i Fundació Esclerosi Múltiple .que treballen per el impuls de l’autonomia personal i la vida independent, afavorint la creació d’un model de treball en xarxa que significa una ordenació i racionalització dels suports i els serveis. Iniciat en 2012, el programa compta amb el suport econòmic del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Perfil de les persones ateses

De les 1.632 persones ateses el 2013, un 67% van ser dones i la mitjana d’edat oscil•lava dels 36 als 65 anys. El tipus de demanda més sol•licitada va ser d’informació i assessorament, servei d’ajudes tècniques, orientació en accessibilitat i adequació de l’habitatge. Es van fer només 23 derivacions entre entitats de la plataforma CRAPVI, atès que els usuaris ja estan informats i acudeixen directament al servei que necessiten.

Durant el 2013 es van dur a terme 10 sessions de sensibilització a la demarcació de Lleida, amb l’assistència de 150 professionals de l’àmbit de la salut i els serveis socials. Les jornades van tenir lloc a les comarques del Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Noguera, la Urgell, la Segarra, les Garrigues i el Segrià.

El mes de setembre va entrar en funcionament el blog CRAPVI.CAT, per incrementar la difusió del concepte de vida independent. Durant els quatre mesos d’activitat del 2013, el blog va registrar 900 visites.

Objectius pel 2014

Les entitats que formen la plataforma CRAPVI s’han marcat com a objectius per aquest any mantenir el nivell d’atenció des dels diferents serveis i recursos, oferir assessorament i orientació en matèria d’accessibilitat, continuar facilitant informació i assessorament sobre el concepte de vida independent a professionals i usuaris dels diferents serveis de la xarxa de serveis socials, i gravar un reportatge de presentació dels serveis que ofereix la plataforma per mitjà del testimoni d’una persona usuària.

El Centre de Recursos per a l’Autonomia Personal, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent (CRAPVI), promogut per l’Associació de Paraplègics i Discapacitat Físics de Lleida (ASPID), és el primer projecte d’aquestes característiques que es desenvolupa en tot Catalunya. L’entitat té com a objectiu disposar i ordenar els recursos, els suports i les assistències de tot tipus que contribueixin eficaçment a incrementar fins al màxim grau possible l’autonomia i a vida independent de les persones en situació de discapacitat, dependència física i/o amb necessitats de suport.

Com a activitats complementàries del servei, el CRAPVI ofereix assessorament sobre la vida independent i l’autodeterminació, sessions formatives a professionals i la planificació d’accions per modificar la visió que la societat té de les persones amb discapacitat.

Com a novetat per aquest any 2014, el CRAPVI ofereix el programa de sensibilització “La vida independent des de l’escola”, dirigit als centres escolars, CEIPS i ZERS de la província de Lleida. Es preveu desenvolupar el projecte a 15 escoles, amb la participació de més de 600 alumnes. La iniciativa pretén apropar als nens i les nenes de Primària a la realitat amb la què viuen les persones amb discapacitat, els reptes als quals s’enfronten cada dia i, alhora, normalitzar una situació i una realitat social que, en alguns casos, ja es fa evident a l’escola.

L’activitat “La vida independent des de l’escola” es divideix en dues parts. La primera consta del testimoni d’una persona amb discapacitat física, que explicarà la seva pròpia experiència. A la segona, els nens participaran en diferents dinàmiques de simulació, que els permetran experimentar la manca de diferents capacitats per mitjà del joc.

Bibiana Bendicho, presidenta de ASPID, ha assegurat que, en definitiva, el projecte posa a l’abast de les persones interessades tot tipus de recursos, molts d’ells poc coneguts per la majoria d’usuaris, perquè aquests aconsegueixin l’autonomia personal i la vida independent. Bendicho ha afegit que aquests recursos són molt variats i passen per reunions d’assessorament, sessions de rehabilitació física, ajudes d’accessibilitat, ajudes tècniques, assistents personals, treballadors familiars, ajudes a la llar, etc.

Finalment, Imma Manso ,Subdelegada del Govern a Lleida, ha remarcat que el centre “és molt interessant, i un lloc que promou l’autonomia personal dels usuaris, és a dir, facilita que aquests es valguin per si mateixos”, alhora que defensa el treball en xarxa com a fórmula per optimitzar recursos. Manso valora molt positivament que el CRAPVI “sigui un projecte innovador i capdavanter a Catalunya i alhora un projecte consolidat”.

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.