ASPID REIVINDICA ‘EL DRET A DECIDIR SOBRE LA TEVA PRÒPIA VIDA I ELS TEUS OBJECTIUS’

Demana superar la barrera mental de lasocietat sobre la discapacitat i aconseguir que la gestió dels recursos i serveis se centri “en el que la persona vol i com ho vol”

IMG_5185“El dret a decidir sobre la teva pròpia vida, en el sentit de que et puguis marcar els teus objectius i fites, si un vol estudiar, treballar o gaudir d’activitats de lleure, és fonamental”. Aquesta frase resumeix una de les principals reivindicacions exposades en el marc de la 18a Jornada Tècnica d’ASPID celebrada avui divendres a la sala Jaume Magre de Lleida amb l’assistència d’unes 50 persones. La jornada “Vida Independent, dret a Decidir” ha estat convocada per ASPID en el marc del projecte CRAPVI, iniciativa que aplega els serveis i els recursos de diverses entitats de la demarcació de Lleida que treballen per impulsar l’autonomia personal i la vida independent.

Luis Melús, coordinador d’Apartaments amb suport Etxegoki de la Federació FEKOOR de Bilbao, ha explicat l’experiència de la casa amb 32 apartaments amb suport bastida a Txurdinaga (Bilbao) per oferir a les persones amb discapacitat física una alternativa d’habitatge accessible, adaptat i totalment innovador. Melús considera que per a una persona amb discapacitat, controlar l’entorn (comunicació, participació, lleure, treball), amb l’ajut de suports tècnics i humans, “és bàsic i suposa benestar psicològic i qualitat de vida”.

IMG_5174Anna Suñé, secretària d’ASPAYM Catalunya i treballadora de l’Institut Guttmann, i Fernando Sánchez, soci d’ASPAYM Catalunya, han explicat els avantatges del servei d’assistent personal, un recurs innovador que permet suplir la dependència familiar o l’assistència domiciliària, i que facilita a l’usuari tenir un control total del recurs i de la relació amb l’assistent, “ja que és la persona amb discapacitat la que decideix qui es contracta, quines funcions ha de fer, les condicions laborals i, si convé, si cal canviar l’assistent”. Suñé i Sánchez s’han queixat que actualment és molt difícil aconseguir el servei d’assistència personal, previst a la Llei de Dependència, ja que “t’exigeixen molts requisits i, si te l’arriben a atorgar, la prestació que obtens és ínfima”.

Foto enviar 3Montse Bertran, presidenta d’ASPID, ha explicat que la jornada ha volgut incidir en un “concepte que entra amb molta força en el món del col·lectiu de persones amb discapacitat física, el de vida independent” i ha remarcat que la sessió ha repassat diverses experiències destinades a facilitar l’autonomia personal a persones amb discapacitat física o amb una situació de dependència desenvolupades a Catalunya i a la resta de l’Estat. Bertran ha recordat que la jornada s’organitza en el marc del projecte CRAPVI, iniciativa que aplega els serveis i els recursos de diverses entitats de la demarcació de Lleida (AREMI, Creu Roja de Lleida, Fundació Esclerosi Múltiple i ASPID) que treballen per a l’impuls de l’autonomia personal i la vida independent.

Jornada Vida Independent 2La presidenta d’ASPID ha afirmat que “malgrat que els projectes tecnològics per fomentar la vida independent requereixen una dotació pressupostària més o menys important, nosaltres reivindiquem que és tant o més important superar la barrera mental de la societat”. Bertran afirma també que “necessitem anar de la mà de totes dels administracions per aconseguir que la filosofia de gestió de tots aquests recursos i serveis se centri sempre en el que la persona vol i com ho vol”. ”Sovint l’apertura mental és més important que els propis recursos econòmics”, ha conclòs.

La jornada ha inclòs una taula rodona sobre “La interdisciplinarietat per a la promoció de la vida independent”, en la que professionals de diferents àmbits han explicat com impulsen des de la seva disciplina professional la vida independent de les persones amb discapacitat física, així com les ponències “Experiència innovadora en serveis per a l’impuls de la vida independent”, a càrrec de Luis Melús, i “Experiència personal de vida independent”, a càrrec d’Anna Suñé i de Fernando Sánchez.

Aquesta entrada ha esta publicada en Noticies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.